Μπορεί το θεατρικό έργο να διαβαστεί σαν λογοτεχνικό κείμενο;
Με χαρά σας προσκαλούμε στη Λέσχη Ανάγνωσης Σύγχρονου Ελληνικού Θεατρικού Έργου σε συντονισμό του θεατρικού συγγραφέα Μάνου Κουνουγάκη, στην οποία τα μέλη θα συζητάνε για ένα σύγχρονο ελληνικό θεατρικό έργο, συχνά με καλεσμένο τον συγγραφέα.
Συναντήσεις κάθε δύο Παρασκευές (6:15-8:15) στο βιβλιοπωλείο της Κάπα Εκδοτικής (Σόλωνος 103) μέχρι τις αρχές Ιουνίου 2025.
Θα υπάρχει η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης. Εγγραφές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Κόστος συμμετοχής: 250 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν έκπτωση 50% στα βιβλία της Κάπα Εκδοτικής.
Εγγραφές και πληροφορίες στο 2103806676-8.
1η//13.12.2024
Έναρξη συναντήσεων: Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024, με καλεσμένο τον Θανάση Τριαρίδη με το Frankenstein 3R.
Λίγα Λόγια για το Βιβλίο
Το Frankenstein 3.R αναφέρεται στην τραγωδία του Ανθρωπόθεου, του Homo Deus, του αναδυόμενου είδους που χάρη στην ΑΙ (Artificial Intelligence) και στο Πλέγμα Προσαρμοστικών Ηλεκτρονευρώνων 3.R θα κυριαρχήσει στον κόσμο. Εστιάζει στον Βίκτωρα Φρανκενστάιν, τον μεγαλύτερο επιστήμονα του καιρού του: αυτός δημιουργεί τον πρώτο Ανθρωπόθεο, το τέλειο Πλάσμα, που σχηματίζει τον ίδιο τον εαυτό του από την ουσία Ανθρωπίνη και συγκεντρώνει τη χιλιαπλάσια νοητική δυνατότητα από έναν ανθρώπινο εγκέφαλο.
Ο Φρανκενστάιν πιστεύει πως ο Ανθρωπόθεος θα ενσαρκώσει το καλό, όμως από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του το πανέμορφο, αθάνατο πλάσμα αποφασίζει να καταστρέψει τον κόσμο. Πρόκειται για ένα έργο ακραίας και ανυπολόγιστης βίας, αλλά και ένα έργο για την παράφορη ανθρώπινη αγάπη μέσα στην καταστροφή. Ρευστό στον χρόνο και τον χώρο.
Τραγωδία, πολιτική παραβολή ή και μπαρόκ μελλοντολογικό ρομαντικό παραμύθι του New Age, το Frankenstein 3.R είναι ένα έργο για την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού προς το τέλος του.
Επίμετρο στην έκδοση υπογράφουν οι: Ηλίας Μαγκλίνης, Συγγραφέας και δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ένθετου «Τέχνες και Γράμματα» της Καθημερινής της Κυριακής, Άννα Σταυρακοπούλου, Καθηγήτρια Θεατρολογίας-Ιστορίας Θεάτρου στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, και Αμαλία Κοντογιάννη, Δραματολόγος, διδάκτορας Θεατρολογίας, προϊσταμένη του Τμήματος Καλλιτεχνικού Έργου και Δραματολογίου του ΚΘΒΕ.
Λίγα Λόγια για τον συντονιστή & Θεατρικό Συγγραφέα ΜΑΝΟ ΚΟΥΝΟΥΓΑΚΗ
Γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1985 στο Ηράκλειο. Ζει στην Αθήνα, όπου και εργάζεται ως καθηγητής αγγλικής γλώσσας. Διδάσκει επίσης θεατρική γραφή στη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής των Θανάση Τριαρίδη και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη στο Θέατρο Πορεία.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερικάνικη Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Essex. Στην πτυχιακή του εργασία ανέλυσε τις ελληνικές επιρροές στην ποίηση της Hilda Doolittle. Είναι επίσης μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. με ειδίκευση στη θεατρική γραφή και μετάφραση.
Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται το βρετανικό Focus και τα αμερικάνικα Scifaikuest και Illumen. Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια δημιουργικής γραφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα, του Derek Walcott στη Βρετανία. Έχει διακριθεί με θεατρικά μονόπρακτα, ποιήματα, διηγήματα και σενάρια όπως το βραβείο χαϊκού Vladimir Devidé του International Academic Forum, οι υποψηφιότητες στα Dwarf Stars Awards 2014 και 2016 (τα βραβεία ποίησης του φανταστικού της American Science Fiction Poetry Association) και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Θεατρικού Συγγραφέα του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας.
Μεταφράσεις του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και ανθολογίες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής: Οδυσσέας: Ένας Ελληνικός Μύθος (Πατάκης, 2013) και Living / Writing: Inner and Outer Landscapes of Irish and Greek Poets (Peter Lang, 2018). Υπήρξε δημιουργός και διαχειριστής του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Chalice (2014-2017), καθώς και μέλος της συντακτικής ομάδας του αγγλόφωνου λογοτεχνικού περιοδικού Prachya Review (2015-2017) από το Μπαγκλαντές. Είναι συνδημιουργός της ιστοσελίδας PlayGRound όπου δημοσιεύονται ελληνικά θεατρικά έργα ελευθέρα για ανάγνωση.
Τα θεατρικά του έργα δημοσιεύονται ελευθέρα για ανάγνωση και στην προσωπική του ιστοσελίδα. Σε έντυπη μορφή κυκλοφορεί το θεατρικό έργο Φίλεμα από την Κάπα Εκδοτική (2023).