ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Το παρόν βιβλίο, το οποίο απευθύνεται στο σύνολο της σχολικής κοινότητας, αναλύει τις έννοιες του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, προσεγγίζει με απλό και, κυρίως, ελκυστικό τρόπο την ιστορία της πόλης της Ρόδου και επιχειρεί μια εκπαιδευτική περιήγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης με τις διαφορετικές και συγχρόνως άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους όψεις: τη μεσαιωνική, ένα “κατοικημένο” μνημείο παγκόσμιας σπουδαιότητας από άποψη ιστορίας της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας αλλά και τη σύγχρονη πόλη με τα περίφημα ιταλικά κτήρια στο κέντρο της.
Το πρώτο μέρος του βιβλίου επικεντρώνεται στις βασικές έννοιες – θεωρήσεις που αφορούν τον πολιτισμό, την πολιτιστική κληρονομιά, τις απειλές της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αναγκαιότητα διατήρησής της με βάση το νομικό πλαίσιο προστασίας της αλλά και την αλληλένδετη σχέση της με την παιδεία και την εκπαίδευση. Παρουσιάζονται ενδεικτικές προτάσεις σχεδιασμού δράσεων για την πολιτιστική κληρονομιά της πόλεως Ρόδου, διδακτικές ενέργειες – μαθητικές δραστηριότητες τόσο για την κατανόηση των βασικών αλληλεξαρτήσεων ανθρώπων, πολιτιστικών μνημείων και περιβάλλοντος στη διαμόρφωση της πολιτιστικής πραγματικότητας όσο και για την καλλιέργεια θετικών στάσεων των μαθητών Δημοτικών Σχολείων για την πολιτιστική κληρονομιά.
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου, η εκπαιδευτική περιήγηση, εστιάζεται στην πόλη της Ρόδου κατά την περίοδο της ιπποτοκρατίας, της οθωμανικής κυριαρχίας και της ιταλικής κατοχής. Η κατάληψη του νησιού από τους ξένους κατακτητές είχε ως αποτέλεσμα να προστεθούν ιπποτικά, οθωμανικά και ιταλικά μνημεία – κτήρια στα πολλά μνημεία βυζαντινών αρχιτεκτονικών τύπων της Ρόδου. Η εκπαιδευτική προσέγγιση των μνημείων γίνεται άμεση και διαδραστική με την πλούσια εικονογράφηση, τις ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες στο πλαίσιο εναλλακτικών διδακτικών προσεγγίσεων, τις παραπομπές σε διαδικτυακές εφαρμογές, οι οποίες προσδίδουν στο κείμενο έναν ψυχαγωγικό και βιωματικό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι οι σημερινοί μαθητές μας, αυριανοί πολίτες, να δρουν για τη διαρκή συντήρηση – διατήρηση των ορατών στοιχείων του παρελθόντος ταυτόχρονα και ως δυναμικών στοιχείων του μέλλοντος μιας ιστορικής πόλης.